6/7
Παπανδρέου: "Θεμελιώδεις αλλαγές" στην παιδεία
Μοιράσου το | Text Size |
Για θεμελιώδεις αλλαγές που δεν πρέπει να φοβόμαστε επειδή έχουν πολιτικό κόστος, μίλησε ο Γ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
"Πάμε σε μεγάλες, σε ιστορικές τομές εκεί. Όλοι ξέρουμε ότι και πάλι θα έχουμε αντιδράσεις, από όσους θεωρούν ότι είναι βολεμένοι με το σύστημα. Αλλά ξέρουμε ότι και αυτοί και όλοι μας, θα βγούμε πολύ καλύτεροι... δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, πολλοί νέοι μας, που βγήκαν στο εξωτερικό, διαπίστωσαν τις ποιοτικές διαφορές ανάμεσα στα καλά και διεθνώς αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και στα περισσότερα δικά μας ακαδημαϊκά ιδρύματα. Επειδή όμως η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει και αυτή μια εκπαίδευση ανάλογη με τις άλλες, τις καλύτερες χώρες στον τομέα αυτό - και το ξέρουμε όλοι καλά - εμείς προχωράμε σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή" επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.
Σημεία συναίνεσης αλλά και ενστάσεις υπήρξαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με την Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία τον ενημέρωσε για το νομοσχέδιο που αφορά στις αλλαγές της ανώτατης παιδείας, αργά το μεσημέρι.
Η ΝΔ εξέφρασε δύο ισχυρές αντιρρήσεις. Η πρώτη αφορά στο ενδεχόμενο να καταλυθεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και η δεύτερη αφορά στο προπαρασκευαστικό έτος, γιατί θεωρεί ότι μπαίνει από το παράθυρο, η παραπαιδεία και στα πανεπιστήμια.
Υπάρχει σημαντικός αριθμός συγκλίσεων τόνισε η υπουργός Παιδείας μετά την συνάντηση. "Με την επίσκεψη στον κ. Σαμαρά ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ήταν μια μακρά συζήτηση και συζητήθηκαν όλα τα επιμέρους σημεία και σε βάθος. Υπάρχει σημαντικός αριθμός θεμάτων στα οποία συγκλίνουμε και εκτιμώ ότι με τη συζήτηση μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερος" υποστήριξε η κ. Διαμαντοπούλου.
Στην ανάγκη να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαβούλευση, αναφέρθηκε ο τομεάρχης παιδείας της ΝΔ κάτι που ζητούν και οι πανεπιστημιακοί λέγοντας: "Το κύριο που συζητήσαμε είναι να μπορεί αυτός ο χρόνος να δοθεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα και βεβαίως και η ίδια να έχει το χρόνο να συνυπολογίσει τα πολλά ζητήματα που εμείς θέσαμε κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης. Ζητήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων, που αυτά τα οποία προτείνονται από το σχέδιο νόμου καταστρατηγούν, κατά τη δική μας εκτίμηση την διοικητική αυτοτέλεια και αυτονομία των πανεπιστημίων, όπως κατοχυρώνονται και από το σύνταγμα".
Την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως η σύγκλητος του ΕΜΠ ενώ σήμερα συνεδρίασε η σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με την ομόφωνη απόφαση της εκφράζει κατηγορηματική αντίθεση με το προσχέδιο και ζητεί να μην κατατεθεί στη Βουλή. Στην απόφαση, επικρίνεται το μοντέλο διοίκησης, και εγείρονται σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας.
Εν τω μεταξύ, το νομοσχέδιο συζητήθηκε και στο ΚτΕ παιδείας του ΠΑΣΟΚ, όπου οι αλλαγές που προωθούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κρίθηκαν απολύτως απαραίτητες. Οι βουλευτές Κώστας Καρτάλης και Σπύρος Βούγιας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασαν ενστάσεις για τη συγκρότηση των συμβουλίων και υποστήριξαν ότι πρέπει να δοθεί χρόνος για επιπλέον διαβούλευση.
Πρόθεση πάντως του υπουργείου είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ως τις πρώτες μέρες του Αυγούστου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου