On Facebook

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Αλλαγές στο σύστημα ναυτικής εκπαίδευσης


Αλλαγές στο σύστημα ναυτικής εκπαίδευσης

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011 
Διαρθρωτικές αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα σχεδιάζει να προωθήσει ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης.
Γιάννης Διαμαντίδης, υπουργός ΘΥΝΑΛ.
Με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές να πραγματοποιούσουν το εκπαιδευτικό τους ταξίδι, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα θέμα με τις γυναίκες που σπουδάζουν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, ενώ φέτος μέχρι στιγμής έχουν ναυτολογηθεί λιγότεροι από τους μισούς σπουδαστές για το εκπαιδευτικό τους ταξίδι.
Έφερε επίσης και ένα παράδειγμα δυσλειτουργίας του συστήματος ναυτικής εκπαίδευσης που πρέπει να αλλάξει. Όπως επεσήμανε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη ναυτική εκπαίδευση, αποδείχτηκε ότι ήταν δύσκολο στην εφαρμογή του, όσο και πρόχειρο στη σύνταξή του.
«Δεν είναι δυνατόν να χάνει ένας σπουδαστής το έτος εάν δεν μπορέσει να κάνει την πρακτική του εξάσκηση. Αυτό είναι ένα γεγονός και σίγουρα, να είστε βέβαιος, ότι στο νομοσχέδιο που θα φέρουμε μόλις ολοκληρωθεί -γιατί δεν είναι ένα εύκολο νομοσχέδιο- για την αναμόρφωση της ναυτικής εκπαίδευσης, θα παλέψουμε αυτή τη διάταξη».
Ο ΥΘΥΝΑΛ υποστήριξε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η αλλαγή του πλαισίου, «η οποία θα γίνει με σοβαρότητα και προσοχή. Υπάρχει η πολιτική βούληση και προτάσεις για να δοθούν καλύτερες λύσεις. Θα προσπαθήσουμε για να τις υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό», ανέφερε.
Οι προτεραιότητες
Για τον υπουργό προτεραιότητα αποτελεί και θα αποτελέσει η ουσιαστική προσπάθεια αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρας, όπως και η εφαρμογή και η υλοποίηση ολοκληρωμένων πολιτικών για μια σύγχρονη ναυτική εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο προώθησης του σχεδιασμού για την ποιοτική αναβάθμισή της συνεκτιμώνται παράμετροι που αφορούν στο χωροταξικό δίκτυο των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού, των ΑΕΝ, στις ανάγκες της ναυτιλίας σε αξιωματικούς καταστρώματος και μηχανής, στη ζήτηση για φοίτηση στις ΑΕΝ υποψηφίων σπουδαστών, καθώς και στην ύπαρξη διαθέσιμων πόρων.
«Γνωρίζετε ότι έχει καθοριστεί ως στρατηγικός στόχος από το ΥΘΥΝΑΛ η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, τόσο σε ποιοτικό όσο και σε ποσοτικό επίπεδο, στοιχείο απαραίτητο για την αναβάθμιση των ΑΕΝ, κάτι που το έχει ανάγκη και η ναυτιλία μας, η οποία, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι πρώτη στον κόσμο», υπογράμμισε.
Ο στόχος αυτός επιδιώκεται με συγκεκριμένες ενέργειες που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του υπουργείου Παιδείας, στο οποίο συμμετέχει και το ΥΘΥΝΑΛ σχεδιάζοντας νέες δράσεις προβολής και δημοσιότητας για την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού νεοεισερχομένων σπουδαστών υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου.
Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη ναυτική εκπαίδευση αποδείχτηκε ότι ήταν δύσκολο στην εφαρμογή του, όσο και πρόχειρο στη σύνταξή του.
Οι διαδικασίες
Όσον αφορά τώρα την εξεύρεση πλοίου για το εκπαιδευτικό ταξίδι των σπουδαστών, ο υπουργός επεσήμανε ότι, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες περί οργανικής σύνθεσης πληρώματος διατάξεις, στα ποντοπόρα φορτηγά πλοία, καθώς και στα επιβατικά οχηματαγωγά ακτοπλοϊκά πλοία δύναται να ναυτολογείται σπουδαστής ΑΕΝ.
«Εξάλλου, η εφαρμογή των απαιτήσεων και των προβλέψεων της ισχύουσας νομοθεσίας για τα θέματα που σχετίζονται με το προσωπικό των πλοίων -άρα και για ναυτολογημένους σπουδαστές- ελέγχεται από τις λιμενικές αρχές, σύμφωνα με εγκυκλίους και οδηγίες της αρμόδιας υπηρεσίας και σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων κινείται η διαδικασία επιβολής των νόμιμων κυρώσεων, ενώ παράλληλα λαμβάνονται μέτρα για την αποκατάσταση των ελλείψεων που διαπιστώνονται», ανέφερε και προσέθεσε:
«Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η ναυτολόγηση των εκπαιδευομένων σπουδαστών γίνεται με την εποπτεία του ΥΘΥΝΑΛ σε πλοία που εξασφαλίζουν οι εφοπλιστικές ενώσεις.
Τα στατιστικά
Η απορρόφηση πρωτοετών σπουδαστών, η οποία ξεκίνησε στο β΄ δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, όπως επεσήμανε ο κ. Διαμαντίδης «εξελίσσεται ομαλά και εκτιμούμε ότι θα καταλήξει σε ικανοποιητικά αποτελέσματα».
Συγκεκριμένα, από τα στατιστικά στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεσή του ΥΘΥΝΑΛ προκύπτει ότι για το εκπαιδευτικό ταξίδι που θα εκτελέσουν οι πρωτοετείς σπουδαστές για το τρέχον εκπαιδευτικό έτος μέχρι στιγμής σε συνολικό αριθμό 539 πλοιάρχων και τριακοσίων 83 μηχανικών, που έχουν δικαίωμα εκτέλεσης θαλασσίου ταξιδιού, ναυτολογήθηκαν ήδη μέχρι σήμερα 269 και 28 μηχανικοί, αντίστοιχα.
Η σημερινή κατάσταση
Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη εκπαίδευση των σπουδαστών επί πλοίου έχει ληφθεί πρόνοια, σύμφωνα με τον κανονισμό σπουδών των ΑΕΝ, να προβλέπεται η δυνατότητα συνέχισης των σπουδών στα επόμενα εξάμηνα φοίτησης αντιστοίχως, ακόμη και όταν τα εκπαιδευτικά ταξίδια που εκτέλεσαν οι πρωτοετείς σπουδαστές είχαν διάρκεια μικρότερη του εξαμήνου.
Σε αυτήν την περίπτωση παρέχεται η δυνατότητα το πραγματοποιηθέν πρώτο θαλάσσιο εκπαιδευτικό ταξίδι να έχει διάρκεια, τουλάχιστον, τριών μηνών ή τα πραγματοποιηθέντα στο πρώτο και δεύτερο εξάμηνο θαλάσσια εκπαιδευτικά ταξίδια να έχουν συνολική διάρκεια, τουλάχιστον, οκτώ μηνών.
Η θαλάσσια πρακτική εμπειρία που υπολείπεται κάθε φορά συμπληρώνεται πριν από την απόκτηση του πτυχίου της Σχολής και μέσα στα όρια που καθορίζονται στον παραπάνω κανονισμό.
«Θεωρούμε ότι το σύστημα της εναλλασσόμενης εκπαίδευσης στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού λειτουργεί μέχρι σήμερα αρκετά αποτελεσματικά, παρά τις δυσκολίες που αναφέρετε και με τις γυναίκες -πραγματικά εκεί υπάρχει ένα θέμα- καθώς οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις που αποκτούν οι σπουδαστές κατά το χρόνο της πρακτικής εκπαίδευσής τους επί των πλοίων βοηθάει σημαντικά στην αφομοίωση του θεωρητικού μέρους της διδασκαλίας στις Σχολές ειδικά για το τρέχον εκπαιδευτικό έτος», τόνισε ο υπουργός.
Ελλείψεις σε κατώτερα πληρώματα και αξιωματικούς
Στο πλαίσιο των αλλαγών και της πιθανής αναδιάρθρωσης των ΑΕΝ που σχεδιάζει το ΥΘΥΝΑΛ για τη ναυτική εκπαίδευση ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία μελέτης με τίτλο «ΕΠΙΛΕΓΩ ΝΑΥΤΙΛΙΑ: νέοι στο ναυτικό και ναυτιλιακό επάγγελμα», που θα παρουσιαστεί αύριο στη βιβλιοθήκη Λασκαρίδη στον Πειραιά.
Στοιχεία της έρευνας των Θάνου Πάλλη πρόεδρου της ΕΝΟΕ, και επίκουρου καθηγητή Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Ηλία Μπίσια ερευνητή του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρουσιάζει σήμερα η «Ν».
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έρευνα «Όλες οι μελέτες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι όχι μόνο η ελληνική ναυτιλία δεν έχει εξασφαλίσει τον αναγκαίο αριθμό Ελλήνων αξιωματικών για τη στελέχωση όσων εκ των περίπου 3.500 ελληνόκτητων πλοίων το επιθυμούν, αλλά και η παγκόσμια ναυτιλία θα αντιμετωπίζει ελλείμματα στα επόμενα χρόνια, τόσο όσον αφορά στα κατώτερα πληρώματα όσο και στους αξιωματικούς.
Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (Ιnternational Maritime Organisation - ΙΜΟ), το 2008 το συνολικό έλλειμμα προσφοράς ναυτικών ανήλθε σε 498.000, για τους δε αξιωματικούς, μόνο, ανήλθε σε 34.000».
Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζονται για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, αφού το υψηλότατο ποσοστό απαντήσεων από τους πρωτοετείς σπουδαστές των Ακαδημιών, το οποίο ανέρχεται σε 90%, επιτρέπει την ασφαλή τεκμηρίωση των σημαντικών στοιχείων που διαπιστώνονται.
Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ακόλουθες απαντήσεις:
- Οι πρωτοετείς σπουδαστές ΑΕΝ προέρχονται κυρίως από την Αττική, τη Μακεδονία και την Πελοπόννησο, και σε πολλές περιπτώσεις από πόλεις χωρίς ναυτική παράδοση ή/και χωρίς θέσεις εργασίας στη ναυτιλία.
- Η συντριπτική πλειονότητα των σπουδαστών δεν διατηρεί οικογενειακή παράδοση στη ναυτιλία,
- Οι περισσότεροι νέοι είχαν τη σύμφωνη γνώμη των γονέων τους στην επιλογή φοίτησης σε Ακαδημία του Εμπορικού Ναυτικού και της σύνδεσης του επαγγελματικού τους μέλλοντος με τη θάλασσα.
- Ενθαρρυντικό ως εύρημα είναι το γεγονός ότι ο ένας στους τρεις μαθητές στη Γ΄ Λυκείου που επέλεξε να φοιτήσει σε ΑΕΝ βαθμολογήθηκε με βαθμό μεγαλύτερο από 15.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ - atsimp@naftemporiki.gr http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1952945Ακούστε το άρθρο από εδώ