On Facebook

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Ολες οι απαντήσεις στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας


Ολες οι απαντήσεις στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας


Πάνω σε δημοσιογραφικό κείμενο που αναφερόταν στο Διαδίκτυο διαγωνίστηκαν οι μαθητές των Ημερήσιων Λυκείων. Βατό θεωρούν το θέμα για τους προετοιμασμένους, οι φιλόλογοι«E» 13/5
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Σε θέματα που αφορούν στο Διαδίκτυο και στα κινητά τηλέφωνα διαγωνίστηκαν χθες, πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, οι υποψήφιοι Γενικών Λυκείων, Εσπερινών και ΕΠΑΛ. Για όλες τις κατηγορίες των υποψηφίων τα θέματα ήταν βατά και μέσα στα αναμενόμενα και με μόνο μικρές δυσκολίες για τους λιγότερο καλά προετοιμασμένους μαθητές.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το Διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα ήταν τα θέματα στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων
Το Διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα ήταν τα θέματα στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων
Οι μαθητές των Ημερήσιων Λυκείων διαγωνίστηκαν πάνω σε ένα δημοσιογραφικό κείμενο (του συναδέλφου Πάσχου Μανδραβέλη), το οποίο αναφερόταν στο Διαδίκτυο και ήταν σε κάποια σημεία του απλό για τους μαθητές και σε άλλα πιο σύνθετο.
Το κείμενο διαπραγματεύεται τις επιδράσεις του Διαδικτύου και σχολιάζει μάλλον καυστικά τις ενστάσεις που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί για τη χρήση του.
«Θεωρώ ότι είναι κατανοητό το κείμενο, επειδή όμως είχε μέσα στοιχεία προφορικού λόγου και ορισμένα παραδείγματα, αυτό πιθανό να δυσκολέψει τους λιγότερο έμπειρους μαθητές να το συμπυκνώσουν υπό μορφή περίληψης», τονίζει στο «Εθνος» η φιλόλογος στα φροντιστήρια «Πουκαμισάς» κ. Αγγελική Αγγέλου και υπογραμμίζει: «Μας δυσκόλεψε λιγάκι ένα υποερώτημα στη θεωρία που αφορούσε τη δομή της παραγράφου και υπήρξε διχογνωμία μεταξύ φιλολόγων για το αν υφίσταται κατακλείδα ή όχι».
Σχετικά με το ίδιο ερώτημα η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων (ΠΕΦ) υπογραμμίζει ότι «η ερώτηση Β2.β ζητεί τον σχολιασμό της δομής της 2ης παραγράφου. Ομως, ενώ είναι σαφείς τόσο η θεματική πρόταση όσο και οι λεπτομέρειες/σχόλια, υπάρχει δυσκολία στον εντοπισμό της κατακλείδας: Η φράση ''Το σημαντικό [?] προχωρεί'', λόγω του γενικευτικού της χαρακτήρα, πρέπει να θεωρηθεί κατακλείδα. Ωστόσο, ύστερα από αυτήν προστίθεται η περίοδος ''Εξάλλου [?] Αφρική'', η οποία συνδέεται λογικά με τα σχόλια που προηγούνται της κατακλείδας...».
Στις υπόλοιπες ερωτήσεις η εικόνα έχει ως εξής, σύμφωνα με τα σχόλια της ΠΕΦ:
Στην περίληψη του κειμένου (ερώτηση Α1), κάποια δυσκολία πιθανόν να δημιουργήσει η 2η παράγραφος λόγω της δομής της (βλέπε ερώτηση Β2.β) και της συσσώρευσης πολλών νοημάτων.
Τα ζητούμενα της ερώτησης Β3.α και β μπορούν εύκολα να απαντηθούν από τους εξεταζομένους, οι οποίοι πρέπει αφενός να εκτιμήσουν τη χρήση των εισαγωγικών στα συγκεκριμένα παραδείγματα και αφετέρου να εντοπίσουν και να καταγράψουν πέντε (5) παραδείγματα μεταφορικής λειτουργίας της γλώσσας, από τα οποία υπάρχουν αρκετά στο κείμενο.
Η παραγωγή γραπτού λόγου εστιάζει σε συγκεκριμένο προβληματισμό σχετικά με το θέμα του Διαδικτύου που εντάσσεται στη διδακτέα ύλη.
ΕΣΠΕΡΙΝΑ
Τα κινητά και οι παρενέργειες
Το κείμενο που δόθηκε στους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων και των ΕΠΑΛ είναι διασκευή άρθρου της Μ. Τζιαντζή και αναφερόταν στο κινητό τηλέφωνο και σε προβλήματα που συνδέονται με αυτό. Σύμφωνα με την Ενωση Φιλολόγων είναι γενικά απλό και κατανοητό. Στην ερώτηση Α1 ζητείται η περίληψη του κειμένου, η οποία δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα. Δυσκολία ίσως υπάρξει στην περιληπτική απόδοση της 1ης παραγράφου, καθώς αναπτύσσονται δύο εντελώς διαφορετικά νοήματα στην πρώτη και στη δεύτερη περίοδο.
Η απάντηση στην ερώτηση Β4.α απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή διότι, ενώ η ερώτηση προσανατολίζει τους μαθητές σε έναν τρόπο, ενδέχεται να εντοπιστούν περισσότεροι τρόποι (παράδειγμα, διευκρίνιση). Η παραγωγή γραπτού λόγου εστιάζει σε συγκεκριμένο θέμα. Για το πρώτο ερώτημα οι εξεταζόμενοι βρίσκουν πολλά στοιχεία στο ίδιο το κείμενο. Στο δεύτερο ερώτημα μπορούν να αναπτύξουν τις προσωπικές τους απόψεις.
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ